1131

Összeszerelési útmutató

 

 

Összeszerelési útmutató - FALBURKOLAT

 • Burkolt felület
A burkolólapok ragasztásához szolgáló alapnak száraznak, tisztának, por-, zsír- és festékmaradvány-mentesnek és szilárdnak kell lennie. Ha az alapzat az instabilitás jeleit mutatja (porzik stb.) túlzottan nedvszívó (régi vakolat, Ytong, Porx), akkor javasolt az alapzat alapozóval való kezelése.
Ha az alapfelület nem abszorbens (eredeti alapfelület, előgyártott beton), akkor az alapozáshoz az alapozót
csak nagyon vékony rétegben visszük fel, miközben a ragasztási folyamatot az alapozó felvitelét követően 24 órán belül szükséges elvégezni.
 
Az burkolólapok darabjait egyenként javasolt kivenni a különböző csomagolásokból, hogy az esetleges színkülönbségek keveredését elkerüljük. A szennyeződéseket és a port el kell távolítani a burkolólapokról. Javasolt a hátoldalt mérsékelten benedvesíteni. A ragasztós tömítőanyagot simítóval vigye fel az alapfelületre. A jobb tapadás érdekében a ragasztóanyagot vékony rétegben visszük fel a burkolat hátoldalára, majd felhelyezzük. A burkolólapot finoman gumikalapáccsal beleütögetjük a felvitt ragasztóanyagba. A burkolatok beltéri/kültéri ragasztásához cementkötésű C2TE osztályozású ragasztóanyag ajánlott.
 
 • Homlokzati szigetelésre történő burkolat elhelyezése
Homlokzati szigetelésre történő VASPO STONE burkolatok elhelyezése esetén, javasoljuk a kivitelezővel helyszíni szemle során történő egyeztetést. Előfordulhat, hogy a homlokzati szigetelés megerősítése szükséges a burkolat elhelyezése előtt, szigetelést rögzítő dűbelek ( 4 db / m2 ) + üvegszálas háló elhelyezésével.
 
A szlovák VASPO STONE gyár az útmutatót a MAPEI segítségével laboratóriumi körülmények között fejlesztette ki.
 
 • Fugázás
Kőre alkalmazható fugázóanyagot javasolt használni. A kitöltés szélessége néhány VASPO burkolólap esetében (pl.: tégla és homokkő hatású burkolatoknál) 1,5 - 2 cm. A burkolóanyag fugázása során fontos, hogy a hézag kellően száraz (a ragasztóanyag is), tiszta és pormentes legyen. Kültéri felhasználás esetén a VASPO burkolatok hidrofobizáláshoz ( vízlepergető felület eléréséhez)  színtelen hidrofób bevonat alkalmazása javasolt. A tiszta, száraz burkolat teljes felületére fel kell vinni egy ecsettel, permetezéssel, esetleg hengerrel. Beltéri felhasználás esetén a Duvilax BD-20 készítménnyel ellátott bevonat ajánlott (vízzel hígítva 1:10 arányban). A kezelés után élénkebbek lesznek a burkolat színei és eltűnnek a csomagolás során esetleg keletkezett kopások!
 
 • Vágás, fúrás
Az összes burkolat rövidebbre vágható vagy egyéb módon módosítható. A vágást vizes vágóval, megfelelő vágókorong használatával javasoljuk.  A vágás során keletkezett szennyeződések eltávolítása szükséges beépítés előtt (vágás után a burkolat beépítésének feltétele a por és szennyeződésmentes burkolatfelület). Lyukfúrás esetén betonhoz alkalmas fúrót használjon.
 
 • Tisztítás
A könnyebb szennyeződésekhez a folyékony típust használja, a nehezen eltávolítható szennyeződésekhez pedig a porszerűt javasoljuk. A folyékony tisztítószert ecsettel vigye fel a felületre és fontos, hogy 5 percnél hosszabb ideig NE hagyja rajta a burkolaton. Mossa le vízzel vagy szivaccsal. A porszerű tisztítószert-terméket vigye fel a jól benedvesített felületre, ezután a tisztítást folytassa úgy, ahogyan a folyékony típusnál. Nedvesség hatására előfordulhat, úgynevezett „sókivirágzás”, mely a betontermékek sajátos tisztulási folyamata, továbbá olyan helyeken fordulhat elő ahol nem megoldott a burkolat alatti
felületek vízszigetelése. Ez a felületi „jelenség” nem minőségi probléma, ezáltal erre minőségi kifogás nem alapozható.  Ez technikailag nem akadályozható meg teljesen, annak ellenére sem, hogy a VASPO termékek tartalmaznak olyan adalékanyagokat, melyek megelőzik, hogy ezek kialakulhassanak.  A burkolat minőségét ezek semmilyen módon nem befolyásolják, idővel pedig elvesznek vagy akár vízzel és ecetes oldattal eltávolíthatóak.
 
 
youtube/VASPO STONE


        

Összeszerelési útmutató - Kerítésrendszer FENCE VRSATEC

A kerítés építését az építési szabványnak megfelelő, 30-35 cm széles, szilárd betonalapra kell megvalósítani.
Ezt követően az alapra bitumenes szigetelőlemezt ragasztanak. Az oszlopok elhelyezésének helyén a betonacél merevítéshez (rudak) lyukakat fúrunk. Minden rész a könnyebb azonosítás érdekében felül és
alul 0-5 számjeggyel van ellátva.
  
Az 1-4 alapelemekből az oszlopok építéséhez téglalapokat rakunk össze. Az alapelemeket dróttal összekötjük, ez
minden egyes elembe be van süllyesztve, hogy a szerelés és a sűrű betonnal való beöntés során ne csússzanak szét. A kerítésfal rákötésének helyén kivágott elemeket használunk. Például, ha a kerítést két sor magasságban (falmagasság 40 cm) fogjuk rákötni, az 1V és 3V vágott elemet fogjuk használni, mivel a következő oszlopos
téglalapot fordítva rakjuk (fejjel lefelé), hogy elkerüljük a minta ismétlődését. Az elemek egymáshoz ragasztásához cement alapú rugalmas ragasztót ajánlunk, amelyet megfelelő mennyiségben viszünk fel, hogy megakadályozzuk a kifelé nyomódását. Az oszlop első elemének telepítését követően folytathatjuk a fal csatlakoztatását. Az a 0. sz. ( 0-1-2-3-4-5) egyenes elemmel kezdődhet, vagy a következő sor esetén az 5. sz. (5-4-3-2-1-0) elemmel.
  
Folytatjuk a kerítéselemek 0-1-2-3-4-5 sorrendben történő felrakását, miközben vízmértékkel ellenőrizzük a vízszintes és
függőleges egyenességet. A kerítésfal hátsó, azaz hátfalát pontosan ellenkező sorrendben ragasztjuk az elülsőhöz képest, tehát 5-4-3-2-1-0 sorrendben, ezzel a módszerrel az egyes illesztések átfedik egymást, és biztosítják a falazat szilárdságát.
 
A következő oszlopelem lefektetése előtt a belső sarkokat bekenjük ragasztóval, hogy megakadályozzuk a betonkeverék kifolyását, amivel később az oszlopokat beöntik. Három egymás fölötti sor lefektetését követően, behelyezzük a betonacél merevítést (rudakat) a kifúrt lyukakba, majd az oszlopot körülbelül az utolsó sor feléig beöntjük félszáraz betonnal. Az előzőhöz hasonlóan felépítjük a fal következő sorát is, miközben ügyelünk arra, hogy
a következő sor mindig fordítva (tehát fejjel lefelé) legyen az alatta lévőhöz képest, hogy elkerüljük a minta ismétlődését. Ugyanúgy az oszlopoknál is ügyelünk arra, hogy a következő sor mindig 180 fokkal el legyen forgatva, és az azt követő még fordítva is (fejjel lefelé). Ezzel 4 különféle kinézetet kapunk és elkerüljük a minta ismétlődését.
 
Az építményt az oszlop- és kerítésfedlapok felragasztásával zárjuk le. A ragasztott illesztések megtisztítását és kikeményedését követően ajánlott a betontermékekre szánt hidrofobizáló oldattal lekezelni. Például: Lukofob 39 készítmény 1:10 arányban vízzel hígítva (1 rész Lukofob és 10 rész víz). Az ilyen egyrétegű kezelés körülbelül 5-7 évig védi a felületet és megkönnyíti a tisztítást.
 
Végül a kerítést személyes preferenciáinknak megfelelően kitöltjük.
 

 

Összeszerelési útmutató - Kerítésrendszer FENCE ZRUB

MUNKAMENET - ZRUB kerítésrendszer
• a gyártás során bevált technológiát alkalmaznak, mint a burkolatok gyártásánál  •  a ZRUB kerítésrendszer teljesen színezett, fagyálló C25/30 osztályú beton •  kőépítmény hű utánzata •  színtartó • nedvesség kiszorítót tartalmaz •  kombinálható a ZRUB kőburkolattal • gyors telepítés, könnyű karbantartás, nagy variabilitás • az egész kerítésrendszer fal- és oszlopelemekből áll • a ZRUB kerítésrendszerhez oszlop és kerítés vágott fedlapokat is gyártanak
 
KERÍTÉSFAL
KERÍTÉSFAL építéséhez 18 különböző kinézetű, három méretű (rövid 15,5 x 10,8 cm, közepes 23,5 x 10,8 cm és hosszú 39 x 10,8 cm) elem használható. A kerítésfal ajánlott magassága legfeljebb 80 cm.
 
OSZLOP
A 32 x 32 cm méretű OSZLOP építéséhez 8 különböző kinézetű 24 x 10,8 cm méretű egész elem használható
és 2 különböző kinézetű oszlopelem a falcsatlakozáshoz szükséges KIVÁGÁSSAL. Az oszlop ajánlott magassága legfeljebb
180 cm.

ALAP
A kerítés építését az építési szabványnak megfelelő, 30-35 cm széles, szilárd betonalapra kell megvalósítani.
Ezt követően az alapra bitumenes szigetelőlemezt ragasztanak. Az oszlopok elhelyezésének helyén a betonacél merevítéshez (rudak) lyukakat fúrunk.
  
RAGASZTÁS
Az oszlop- és kerítésfal elemek ragasztása előtt az elemeket a rakodófelületen kívül olyan módon helyezzük el, ahogy azokat a kerítésrendszer egyes sorainak kialakításánál fel fogjuk rakni és ragasztani. Ezzel meggyorsítjuk az elemek kezelését és a munkát. Ennél a próba elrendezésnél átgondolhatjuk miként helyezzük el az egyes elemeket, hogy elkerüljük a mintázat ismétlődését (akár fejjel lefelé is fordíthatjuk). A kerítésfal elemeket úgy kell elhelyezni, hogy az elülső és hátsó sor oldalsó illesztései ne egymás mellett legyenek, hanem a szemközti elem falához támaszkodjanak. Ilyen módon az egyes illesztések átfedik egymást, és biztosítják a falazat szilárdságát.  Az elemek egymáshoz ragasztásához cement alapú rugalmas ragasztót ajánlunk, amelyet megfelelő mennyiségben viszünk fel, hogy megakadályozzuk a kifelé nyomódását. Ha véletlenül ragasztó kerül a burkolatra, azonnal távolítsuk el, például acélkefével. A ragasztót csak az illesztésekre visszük fel.
Elsőként az oszlopelemek első sorát ragasztjuk fel, majd ehhez rákötjük a kerítésfal elemek első sorát. A kerítésfal rákötésének helyén kivágott elemeket használunk. Azokon a helyeken, ahol kerítést már nem kötünk rá, például 3-4 sor után, vagy az utolsó záróoszlop után, már egész oszlopelemeket használunk.
 
Folytatjuk a kerítés- és oszlopelemek felrakását, miközben vízmértékkel ellenőrizzük a vízszintes és függőleges egyenességet. A következő oszlopelem lefektetése előtt a belső sarkokat bekenjük ragasztóval, hogy megakadályozzuk a betonkeverék kifolyását, amivel később az oszlopokat beöntik. Az építés befejezését és a ragasztó megszáradását követően (ajánlott 24 óra elteltével), az oszlopokat feltöltjük betonkeverékkel, egyszerre legfeljebb 100 cm magasságig. Az építményt az oszlop- és kerítésfedlapok felragasztásával zárjuk le. A fedlapok ragasztása során az illesztéseknél kinyomódott fölösleges ragasztót kikeményedés után spaklival távolítjuk el, és acélkefével megtisztítjuk.
 
HIDROFOBIZÁLÁS
A ragasztott illesztések megtisztítását és kikeményedését követően ajánlott a betontermékekre szánt hidrofobizáló oldattal lekezelni. Például: Lukofob 39 készítmény 1:10 arányban vízzel hígítva (1 rész Lukofob és 10 rész víz). Az ilyen egyrétegű kezelés körülbelül 5-7 évig védi a felületet és megkönnyíti a tisztítást.
 
Végül a kerítést személyes preferenciáinknak megfelelően kitöltjük.Decorstone Fa burkolat és szegély lerakása
 • A burkolat kevésbé igénybe vett felületekre, járdákra, teraszokra, a ház körüli ösvényekre, kerti pavilonok alá stb. alkalmas. Csupán gyalogos célokra szánták.
 • Kiássuk a fölösleges földet és a felületet lapvibrátorral tömörítjük, hogy létrehozzuk az altalaj megfelelő teherbírását. A széleken az árkot kimélyítjük, hogy kiépíthessük az alapokat az esetleges szegélyekhez.
 • A tömörített talajra 8-16 frakciójú zúzott kavicsréteget szórunk alaprétegnek, amelyet ismét lapvibrátorral tömörítünk. A tömörítést követően a zúzott kavics alaprétegnek legalább 200 mm vastagnak kell lennie.
 • A tömörített zúzott kavics alaprétegre 2-5 mm frakciójú zúzott kavicságy réteg kerül. A kavicságy réteget is tömöríteni kell, majd még egyszer feltölteni és simítóléccel 30-40 mm vastagságra lesimítani. Az alaprétegeket a jövőbeni felület lejtési síkjának megfelelően alakítjuk ki.
 • A burkolatot teljes szélességben a szegélyek közé rakjuk le, és a rakott minta betartása érdekében a burkolt felület fölé zsinórt is kihúzhatunk. A lerakást a burkolt felület lejtésével ellenkezőleg végezzük, és alapvetően a lerakott burkolatról, hogy ne lépjünk az előkészített felületre.
 • A betonburkolatot semmilyen esetben sem tömörítjük lapvibrátorral, az egyenes sík eléréséhez gumikalapácsot használunk, és az elemeket enyhe ütögetéssel tömörítjük.
 • A betonburkolat vágásához ideális szerszám a megfelelő minőségű vágótárcsával felszerelt sarokcsiszoló. Fontos, hogy a vágott felületeket azonnal a vágás után mossuk le tiszta vízzel, hogy ne maradjanak rajta pornyomok.
 • A fugákat tiszta, finom, 0-1 mm frakciójú homokkal töltjük ki, szennyeződések, agyagos és meszes részecskéktől mentesen, hogy elkerüljük a szennyezést és a jövőben esetleg a sóvirágok képződését. A fugákba a homokot söprűvel alaposan beseperjük és a fugázást szükség esetén a burkolat lerakását követően két-három hét múlva megismételjük. A fugázást csak száraz felületű burkolaton, és száraz fugázó anyaggal végezzük.
 • Fontos emlékeztetni arra, hogy a burkolat betonból készült, ezért ajánlott a használat módja szerinti megfelelő védőréteggel impregnálni, a szennyeződések elkerülése és a jobb karbantartás érdekében. Az impregnálást a gyártó útmutatója szerint végezzük.

A burkolatot legalább 2 %-os lejtéssel kell ellátni, hogy elvezesse az építménytől a felszíni vizet. A burkolatnak az építménnyel a vízszintes vízszigetelés szintje alatt (lábazati szint alatt) kell érintkeznie, hogy a falat a burkolati nedvesség ne károsítsa. A burkolatot és az alaprétegét inkább dombornyomott szigetelő lemezzel válassza el a faltól.
 Burkolatok impregnálása - Lukofob 39

Burkolatok impregnálása
 
A VASPO termékek felületének kezeléséhez Koncentrált szilikon víztaszító készítmény, szükséges.
 
Felhasználás: Permetezéssel, felfestéssel például vakolatokhoz, betonhoz, azbeszt-cementhez, égetett tetőfedőkhöz, homokkő bevonásához, amelyeken kémiailag meg tud kötni.
 
Tulajdonság: A felhasználás során a hígított oldat felszívódik a porózus szubsztrátumba, kiszárad és színtelen réteget képez, amelynek erősen hidrofób (víztaszító) hatása van, miközben megőrzi az eredeti gőzáteresztőképességet.
 
Hígítás és alkalmazás: alkalmazott impregnáló felhasználási feltétele szerint
 
Burkolat előkészítése: Száraz, tiszta felületre olyan mennyiségben, hogy a burkolat képes legyen magába szívni a készítményt.
 
Használat és előnyök:

 • Évekkel később is megakadályozza a moha kialakulását.
 • Használat után a burkolat vízzel mosható, a termék életre kel, eltűnnek a csomagolás révén képződött szennyeződések, hibák.
 • Taszítja a vizet, növeli a savas esőkkel szembeni ellenállást és javítja a termék fagyállóságát.
 • Növeli a burkolat élettartamát.
 • Csökkenti a szennyeződéseket, a por nem tud bejutni az anyag pórusaiba.
 • A hidrofób kezelőanyag élettartama kb. 7 év, az eljárás ezután megismételhető.

 

Podstránky obrazok: 

Napíšte nám

all products for color

katalog

 Már 40 éve igyekszünk anyagba önteni
a természet tökéletes utánzatáról
szóló elképzelésünket ...bővebben

katalog
 

A kivételes minőség nagyobb ráfordításokat
igényel és a becsületes
kézi munka garantálja ...bővebben
 

katalog


Számtalan fénykép és ötlet
az elégedett ügyfeleinktől ...bővebben

 

AKCIA

... Prirodzený ako príroda sama ...